Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
This work deals with an evaluating of the storage stability of light cycle oil (LCO) which is produced by a fluid catalytic cracking technology. The LCO was aged according to two methods ASTM D2274 and ASTM D4625. The first test simulates an intensive oxidation stress and the second method is suitable for a long-time storage stability testing. The acid number, the iodine number, the carbon residue and the insolubles amount were chosen as parameters for the evaluation of the stability in both tests. Only the insolubles amount and the carbon residue varied (increased) during both tests. Four types of antioxidants were used as the oxidation inhibitors but no distinct effect on the oxidation stability of the LCO was observed.