Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
A new kinetic gelation model that incorporates the kinetics of non-linear free radical copolymerization is presented. Copolymerization of bi- and tetrafunctional monomer mixtures is simulated to characterize kinetic effects on polymerization statistics and microstructures. An algorithm for random next step selection in a self-avoiding random walk and efficient mechanisms of component's mobility are introduced to improve the universality of the predictions by removing commonly occurring simulation deficiencies due to early trapping of radicals. The model has the capability to predict the onset of the sol-gel transition, and the effect of chemical composition on the transition point. It is shown that a better understanding of microstructure evolution during polymerization and chemical gelation is attained. Lastly, one important benefit of the simulation method is the ability to simulate very highly packed random chains or microgels within a polymer network.