Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Separation and purification of verticine and verticinone from Bulbus Fritillariae Thunbergii by high-speed counter-current chromatography coupled with evaporative light scattering detection
High-speed counter-current chromatography (HSCCC) coupled with evaporative light scattering detection (ELSD) was successfully applied to preparative separation and purification of verticine and verticinone from crude extracts of Bulbus Fritillariae Thunbergii by a one-step separation, using chloroform–ethanol–0.2molL −1 hydrochloric acid (3:2:2, v/v/v) as a solvent system. HPLC analysis of the fractions collected on the preparative HSCCC of 200mg of crude extracts showed that the purity of verticine (25.6mg) was 96.8% and that of verticinone (10.3mg) was 95.4%. The chemical identities of these components were confirmed by 1 H NMR and EI–MS.