Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Ultrasonic absorption spectra have been measured in the frequency range from 40 kHz to 2 GHz for solutions of d-fructose in water and in two water-ethanol mixtures as well. It is found that a low frequency relaxation with relaxation time around 1 μs exists in the aqueous solution. The amplitude of that relaxation term is considerably smaller in the aqueous-ethanolic systems, in conformity with a reduction of the content of the α-d-fructopyranose tautomer. Our measurements confirm the assignment of the low frequency acoustical relaxation to a 2 C 55 C 2 ring inversion of α-fructopyranose in solution.