The nutritional status assessment is vital in the period of intensive growth and development of a young organism. A full nutritional status assessment is conducted by means of a dietary history, physical examination, as well as anthropometric and biochemical measurements. Taking into account the essence of the problem, it is necessary to possess a standardized tool which might be used in every-day practice for the assessment of the nutritional status of children and adolescents. A dietary history comprises quantitative and qualitative assessment of the consumed food. The simplest anthropometric method which allows for the assessment of the nutritional status of children and adolescents is the measurement of their weight and height with reference to age standards shown in tables and centile charts. BMI – Body Mass Index is frequently used in the nutritional status assessment. In the year 1995, a new mathematical method of body mass assessment was suggested. It is a mathematical formula, which results from multiplying the BMI value by the body surface area, according to the Du Bois formula. The value thus obtained is called the body mass coefficient or, in other words, the body mass index (WMC). There was shown a higher than with BMI correlation between WMC and the total bone mass, fat mass and lean body mass. Thus, it turned out that WMC is a more sensitive method if one wants to identify overweight children. There was proved a significantly greater agreement of the WMC result with the body mass, than it was with reference to BMI. WMC index, rather than BMI, showed a better correlation with height. The information about the nutritional status is additionally provided by laboratory investigations based on the assessment of visceral proteins. The availability of many tools allows for choosing the method which enables the most precise assessment of the child's nutritional status, both in good health and in their illness.
Ocena stanu odżywienia jest bardzo istotna w okresie intensywnego wzrastania i rozwoju młodego organizmu. Pełną ocenę stanu odżywienia przeprowadza się za pomocą wywiadu żywieniowego, badania fizykalnego, pomiarów antropometrycznych oraz badań biochemicznych. Ze względu na istotę problemu konieczne jest posiadanie wystandaryzowanego narzędzia, z możliwością wykorzystywania w codziennej praktyce do oceny stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Wywiad żywieniowy obejmuje ilościową i jakościową ocenę spożywanych pokarmów. Najprostszą metodą antropometryczną oceny stanu odżywienia jest pomiar masy ciała i wzrostu w odniesieniu do norm wiekowych zawartych w tabelach i siatkach centylowych. Wskaźnikiem często wykorzystywanym jest indeks masy ciała (BMI – Body Mass Index). Zaproponowaną w 1995 roku nową metodą służącą do oceny masy ciała jest wzór matematyczny wynikający z pomnożenia wartości BMI przez powierzchnię ciała wg wzoru Du Bois. Uzyskaną wartość nazywamy współczynnikiem lub wskaźnikiem masy ciała (WMC). Wykazano wyższą korelację między WMC niż BMI, a całkowitą masą kostną, masą tłuszczową i beztłuszczową masą ciała. Okazało się, że do identyfikacji dzieci z nadwagą czulszą metodą jest WMC. Udowodniono znamiennie większą zgodność WMC z masą ciała niż w odniesieniu do BMI. Również w WMC wykazuje lepszą korelację ze wzrostem niż BMI. Informacji o stanie odżywienia dostarczają również wyniki badań laboratoryjnych opartych na ocenie białek trzewnych. Dostępność wielu metod umożliwia wybór metody pozwalającej najdokładniej ocenić stan odżywienia dziecka w zdrowiu i chorobie.