Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
In the present work hydrolysis of methyl benzoate was carried out using aqueous sodium hydroxide solution at room temperature in the presence of ultrasound since otherwise the same reaction takes place at relatively high temperature. Also, the above hydrolysis reaction was investigated at a relatively larger scale with the variation in parameters influencing the emulsification process and hence the reaction rates. It has been observed that the position of ultrasound source on the liquid-liquid interface is a crucial parameter affecting the two-phase emulsification rates. The poor bulk mixing occurring in the presence of ultrasound alone with an increase in the volume of the reaction mixture and its consequent effect on the reaction kinetics has been conclusively established. These studies have shown that the use of ultrasound with mechanical stirring can result in substantial reduction in the overall power consumption, especially for reaction systems like hydrolysis that do not require very high temperatures and pressures generated by cavitation.