Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Strawberries are non-climacteric fruit and therefore regarded as independent of ethylene for ripening. The concentration of ethylene in punnets of strawberries in wholesale markets was found to be in the range 0.03-0.36 μ11 -1 per punnet. Experiments at 20 and 0°C, where the ethylene concentration was controlled, showed that the storage life of strawberries was extended by reducing the ethylene level. Maximum storage was obtained at the lowest ethylene levels used of 0.05 μ11 -1 at 20°C and 0.005 μ11 -1 at 0°C. The addition of potassium permanganate to punnets held at either of the above temperatures significantly extended storage life of the fruit and this may be capable of commercial exploitation.