Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
This study has been carried out to determine the linear hydrocarbons content (n-alkane and n-alkene) in intramuscular lipids (biceps femoris muscle) of dry-cured Iberian ham considering ''feeding system'' (Montanera: fed on acorns and pasture and concentrate feed) and ''genotype'' (hams from Iberian pure pigs and hams from Iberian crossbreed with Duroc in a 50%). The linear hydrocarbons from n-C 14 to n-C 32 range were present in the four studied groups. n-Alkenes fraction (60-76 mg/kg of intramuscular fat) was higher than n-alkanes fraction (34-38 mg/kg). The most abundant n-alkane and n-alkene were the shortest chain ones. Feeding and genotype did not influence linear hydrocarbons content (neither n-alkanes nor n-alkenes).