Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The objective of this work was to assess the feasibility of reducing false alarms while increasing sensitivity through the use of combined conventional smoke detectors with carbon monoxide (CO) sensors. This was accomplished through an experimental program using both real (fire) and nuisance alarm sources. A broad selection of sources was used ranging from smoldering wood and flaming fabric to cooking fumes. Individual sensor outputs and various signal-conditioning schemes involving multiple sensors were explored.The results show that improved fire-detection capabilities can be achieved over standard smoke detectors by combining smoke measurements with CO measurements in specific algorithms. False alarms can be reduced while increasing sensitivity (i.e., decreasing the detection time for real fires). Patented alarm criteria were established using algorithms consisting of the product of smoke obscuration and the change in CO concentration. Alarm algorithms utilizing ionization detector smoke measurements proved to be more effective than measurements from photoelectric detectors.