Przeprowadzono analizę porównawczą działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce i Hiszpanii w latach 2003-2007. Analiza wykazała, że przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w Polsce osiągnęły lepsze wyniki niż przedsiębiorstwa hiszpańskie pod względem udziału przedsiębiorstw ponoszących nakłady na działalność innowacyjną, wielkości nakładów przypadającej na jedno przedsiębiorstwo oraz efektów prowadzonej działalności innowacyjnej. Wyniki analizy wskazują na występowanie istotnych różnic pomiędzy badanymi przedsiębiorstwami w strukturze nakładów na działalność innowacyjną, przede wszystkim w obszarze działalności B+R.
The paper presents an analysis of innovative activity of food industry enterprises in Poland and Spain during the period of 2003-2007. The results of the analysis indicate that food industry enterprises in Poland achieved better results than Spanish enterprises in respect to the share of enterprises with expenditures on innovative activity, average expenditures for one enterprise and effects of innovative activity. The analysis revealed significant differences between surveyed groups of enterprises in the structure of expenditures on innovative activity, mainly in the R&D field.