The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym pojawiającym się jako rezultat zaburzenia zdolności do sekrecji odpowiedniej ilości insuliny lub zaburzenia obwodowego działania tego hormonu. Dwa zdecydowanie najczęściej występujące typy cukrzycy to cukrzyca typu 2 i cukrzyca typu 1. Zrozumienie patofizjologii najczęstszych rożnych cukrzyc może pomóc w jej wczesnym wykrywaniu i skutecznym leczeniu
Chorzy z cukrzycą są obciążeni zwiększonym ryzykiem rozwoju powikłań mikronaczyniowych oraz rozwoju makroangiopatii. Wraz z czasem trwania cukrzycy zwiększa się śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z populacją bez cukrzycy. Głównym czynnikiem wpływającym na zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy u chorych z cukrzycą j est hiper- glikemia. Wyrównanie cukrzycy i stopień hiperglikemii...
Pierwsza część niniejszego artykułu jest poświęcona kryteriom wyrównania gospodarki węglowodanowej, parametrów lipidowych i docelowych wartości ciśnienia u chorych na cukrzycę. Zalecenia te są oparte na rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Druga część artykułu opisuje skrótowo przewlekłe powikłania cukrzycy: makro-, mikroangiopatyczne, neuropatię i zespół stopy cukrzycowej. Ostatnia...
Prawidłowe żywienie jest podstawą leczenia chorych na cukrzycę. Zapotrzebowanie energetyczne: osoby leżące 20-25 kcal na kg należnej masy ciała na dobę osoby chodzące 25-30 kcal na kg należnej masy ciała na dobę osoby lekko pracujące 30-35 kcal na kg należnej masy ciała na dobę osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną 35-40 kcal na kg należnej masy ciała na dobę Procentowy udział składników odżywczych:...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.