Celem badań było określenie wpływu zanieczyszczenia gleby arsenem na zawartość sodu w roślinach. W doświadczeniach uwzględniono również dodatek do gleby wybranych nawozów i innych substancji (wapno, dolomit, zeolit naturalny i syntetyczny, węgiel drzewny, ił i kompost) neutralizujących ujemne oddziaływanie arsenu na rozwój roślin. Zawartość sodu w poszczególnych organach roślin była uzależniona od zanieczyszczenia gleby arsenem, dodatku substancji neutralizujących, a także od gatunku i organu roślin. W serii bez dodatków zanieczyszczenie gleby arsenem sprzyjało nagromadzaniu sodu w korzeniach łubinu żółtego, w częściach nadziemnych i korzeniach kupkówki pospolitej, a ograniczało jego zawartość w częściach nadziemnych kukurydzy i łubinu żółtego. Arsen spowodował także zwiększenie zawartości sodu w korzeniach kukurydzy po zastosowaniu 25 mg As∙kg-1 gleby, w korzeniach jęczmienia jarego po aplikacji 50 mg As∙kg-1 gleby oraz w ziarnie i słomie jęczmienia jarego, w częściach nadziemnych i korzeniach brukwi po zastosowaniu 75 mg As∙kg-1 gleby. Wyższe dawki arsenu działały istotnie ujemnie na zawartość sodu w wyżej wymienionych organach roślin. Najbardziej jednoznaczny wpływ substancji neutralizujących stwierdzono w kupkówce pospolitej i jęczmieniu jarym, przy czym w częściach nadziemnych kupkówki pospolitej i ziarnie jęczmienia jarego powodowały one zmniejszenie, a w korzeniach tych roślin zwiększenie zawartości sodu. Wpływ zastosowanych substancji na zawartość sodu w pozostałych roślinach był zazwyczaj istotny, jednakże uzależniony od rodzaju tych dodatków.
The purpose of the study was to determine the effect of soil contamination with arsenic on the content of sodium in plants. The experiment also involved soil amendment with some fertilizers and other substances, such as lime, dolomite, natural and synthetic zeolite, charcoal, loam and compost, neutralizing the negative effect of arsenic on the development of plants. The concentration of sodium in particular plant organs depended on the arsenic contamination of the soil, the addition of neutralizing substances as well as on plant species and organs. In the series without any soil amending substances, soil pollution with arsenic favoured the accumulation of sodium in roots of yellow lupine, in aerial parts and roots of cocksfoot, but reduced the content of this element in aerial parts of maize and yellow lupine. Arsenic also caused an increased content of sodium in maize roots when introduced at a rate of 25 mg As∙kg-1 of soil, in barley roots after the application of 50 mg As∙kg-1 of soil and in grain and straw of spring barley as well as in aerial parts and roots of swede when 75 mg As∙kg-1 of soil was introduced. Higher rates of arsenic produced a significantly negative influence on the content of sodium in the aforementioned plant organs. The most unambiguous effect of neutralizing substances was determined for cocksfoot and spring barley, where they depressed the content of sodium in aerial parts of cocksfoot and in spring barley grain, while raising it in the roots of these plants. The effect of these substances on the content of sodium in other plants was usually significant, albeit dependent on the type of these soil amendments.