The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W artykule przedstawiono wyniki prac, zmierzających do racjonalizacji eksploatacji olejów w amoniakalnych sprężarkach chłodniczych. W tym celu zbadano zmiany właściwości oleju TZ-13 eksploatowa-nego w sprężarkach tłokowych. Stwierdzono, że olej wydzielany w odolejaczach, traktowany jako przepracowany, zachowuje wiele właściwości fizykochemicznych, w tym smarne, na poziomie zbliżonym do wymagań dla...
W ostatnich latach W technice chłodniczej można zaobserwować bardzo wiele rozwiązań i propozycji w dziedzinie nowych ziębników oraz aplikacji dobrze znanych ziębników naturalnych i mieszanin. Z grupy czynników naturalnych przedmiotem zainteresowania są najczęściej propan, butan, ich mieszaniny i pochodne. Wyniki badań i analiz pokazują, że obok nie dostrzeganych wcześniej zalet można znacznie rozszerzyć...
Opracowany uprzednio program FREON do obliczeń termodynamicznych właściwości halogenowęglo-wodorów i ich mieszanin za pomocą równania stanu Redlicha-Kwonga-Soave, został wykorzystany do obliczeń dotyczących równowagi ciecz-para w układach: metan CH4/difluorodichlorometan CF2CL2, metan CH4/dwutlenek węgla CO2, azot N2 /dwutlenek węgla CO2, tetrafluorometan CF4/ trifluorome-tan CHF3. Równanie Redlicha-Kwonga-Soave...
Kontrolowane rozmrażanie metodą tempering może być prowadzone w sposób zadowalający przez użycie właściwie zaprojektowanych komór do rozmrażania z zastosowaniem ażurowych przekładek i kontrolowanego przepływu powietrza lub przy użyciu mikrofal. Metoda ta zapobiega powstawaniu niekorzystnych zmian na powierzchni bloku mięsa. Proces rozmrażania mikrofalowego trwa około 5 min i dzięki temu zapobiega...
W artykule przedstawiono porównanie właściwości eksploatacyjnych przykładowych proekologicznych czynników chłodniczych (ziębników) R134a, R717 (NH3) oraz R290 (propan) z dotychczas stosowanymi freonami R12 i R22. Przedmiotem porównania był wpływ czynników na stratę dławienia oraz na teoretyczną i ogólną sprawność energetyczną jednostopniowej ziębiarki sprężarkowej.
Klimatyzacja jest obecnie uznawana za integralną część nowoczesnego budynku użyteczności publicznej lub budynku przemysłowego. Współczesna architektura tworzy budynki szczelne, często wysokie, o urozmaiconej bryle, silnie przeszklone, z kondygnacjami garażowymi, a tryb wykorzystywania budynków wiąże się ze wzrostem zysków ciepła od urządzeń elektronicznych, maszyn, czy też od oświetlenia. Budynek...
W artykule wskazano na użyteczność numerycznej metody bilansów elementarnych w zastosowaniu do oceny przebiegów procesów chłodniczych. Określono poprawność fizykalną metody oraz jej wrażliwość na niedokładność oceny danych wejściowych. Przedstawiono możliwości wykorzystania metody do określenia dynamiki powstawania ususzki oraz oceny przebiegu gradientów temperatury w schładzanych i zamrażanych produktach...
W obiegach lewo bieżnych ziębiarek sprężarkowych i pomp ciepła coraz częściej stosowane są mieszaniny nieazeotropowe czynników. Umożliwia to realizację procesów parowania i skraplania w warunkach nieizotermicznych. W takich przypadkach idealnym obiegiem porównawczym nie powinien być obieg Carnota, lecz np. obieg Lorenza. W artykule przedstawiono termodynamiczne uzasadnienie celowości stosowania mieszanin...
Statki specjalistyczne przeznaczone do transportu mrożonych i chłodzonych ładunków żywnościowych w przedziale temperatur od -30°C do + 15°C stanowią zupełnie odrębną grupę tonażową. W połowie 1997 roku eksploatowano blisko 800 chłodnicowców o średnim wieku około 14 lat. W tabeli umieszczono jedynie wybrane statki, tzn. jednostki najstarsze i statki polskie eksploatowane przez firmę "Transocean"...
Grzyby są produktem, który bardzo szybko, tuż po zbiorze psuje się. W stanie świeżym nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Dlatego też grzyby należy jak najszybciej zakonserwować. Dotychczas najpopularniejszą metodą utrwalania była metoda konserwacji w tzw. solankach. Jednak obecnie odchodzi się od tej metody na rzecz nowocześniejszej, którą jest mrożenie w ciekłym azocie. Metoda ta pozwala...
Do pomieszczeń czystych zaliczane są te, których powietrze pozostaje czyste w wyniku dużej liczby wymian, rzędu 40-60 krotności na godzinę. Amerykańskie badania mówią, że jako pomieszczenia czyste należy traktować te, w których jedna wymiana powietrza występuje co 7 sekund. O wentylacji czystych pomieszczeń należy między innymi powiedzieć, że szybka wymiana powietrza rodzi problemy z utrzymaniem temperatury...
W artykule przedstawiono wyniki prac zmierzających do racjonalizacji eksploatacji olejów w amoniakalnych sprężarkach chłodniczych. W tym celu zbadano wpływ wybranych procesów pielęgnacji i regeneracji na właściwości oleju po procesie. Stwierdzono, że olejowi wydzielanemu w układach odolejania amoniaku, traktowanemu jako przepracowany, można przywrócić właściwości fizykochemiczne, w tym smarne, pozwalające...
Jednym z zasadniczych celów projektowania instalacji klimatyzacyjnych jest osiaganie komfortu cieplnego w pomieszczeniach przy zminimalizowaniu kosztów i problemów eksploatacyjnych. Teoretycznie nowoczesna technika regulacyjna moze spełnić najbardziej wysublimowane wymagania odnoszące się do mikroklimatu pomieszczeń oraz przyczynic się do oszczędności energii. W praktyce jednak nawet najbardziej zaawansowane...
Destrukcyjne oddziaływanie na powłokę ozonową chloru uwalnianego w stratosferze ze związków zwanych freonami, stwierdzone w badaniach około 10 lat temu, dało impuls do nowych badań naukowych i zabiegów produkcyjnych, w celu uzyskania nieszkodliwych ekologicznie nowych substancji (tzw. czynników ziębniczych lub ziębników - refrigerants), stosowanych do realizacji lewobieżnych obiegów ter-modynamicznych...
Przedmiotem badań było określenie przebiegu autolizy mięsa normalnego i wadliwego, mrożonego skroplonym dwutlenkiem węgla, po uprzednim schłodzeniu w warunkach przemysłowych, i składowanego 6 i 12 miesięcy w temperaturze - 28°C. Aby uzyskać szybkie obniżenie temperatury mięsa po uboju, składowaniu poddano mięśnie naj dłuższe grzbietu, wypreparowane z tuszy. Zamrożenie mięsa z zastosowaniem dwutlenku...
Treść artykułu nawiązuje do opracowania Pana dr. inż. Bogusława Zakrzewskiego ("Chłodnictwo" nr 1 i 2, 1999 r.), w którym Autor poruszył m.in. problem energochłonności odszraniania chłodnic powietrza za pomocą energii elektrycznej. W przykładowym zestawieniu ujęte zostały chłodnice różnych producentów, o różnych przeznaczeniach (pracujące w różnych zakresach temperatur), wyposażone w grzałki...
W artykule przedstawiono ogólną strukturę modelu matematycznego przeznaczonego do symulowania dwustopniowego obiegu ziębniczego w układzie kaskadowym oraz podano zależności określające poszczególne wielkości termodynamiczne wystęujące w modelu. Opisano algorytm programu obliczeniowego oraz elementy składowe programu. Następnie przedstawiono wyniki weryfikacji modelu, przeprowadzonej na podstawie wyników...
W artykule omówiono ogólnoekonomiczne aspekty bezodpadowej eksploatacji olejów smarowych w amoniakalnych sprężarkach chłodniczych. Bezodpadowy charakter eksploatacji uzyskuje się dzięki systematycznie prowadzonym zabiegom pielęgnacji i uzdatnianiu eksploatowanego oleju. Szczególną uwagę zwrócono na korzyści ekologiczne (makroekonomiczne) oraz finansowe (mikroekonomiczne) wynikające z pielęgnacji olejów...
Omówiono prezentowane na XX Kongresie Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa (Sydney, wrzesień 1999 r.) wyniki dotychczasowych badań nad możliwością stosowania wysokich ciśnień hydrostatycznych jako nowego parametru technologicznego w procesach zamrażania i rozmrażania produktów żywnościowych. Przedstawiono parametry procesowe przemian fazowych czystej wody pod ciśnieniem oraz podstawy technologiczne...
Cechą charakterystyczną sprężarek śrubowych jest tzw. spręż wewnętrzny będący stosunkiem ciśnienia wewnętrznego (między wirnikami) na końcu sprężania - przy otworze wylotowym p2 i ciśnienia we-wnętrznego na ssaniu- przy otworze wlotowym. Sprężwewnętrzny p2/ pl jest ściśle związany z wewnętrznym stosunkiem objętości Vi. Jest to stosunek objętości zajmowanej przez daną masę gazu między wirnikami na...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.