Three species of wood (larch, beech and red oak) were boiled in alkaline liquids. Wood species were divided into three groups for 30 samples each (the same average density and standard deviations). Samples were boiling in two types of liquids – seawater and black liquor. Time of boiling was always 20 hours. The density before and after treatment were measured also was investigated compressive strength parallel to grain after treatment. Native wood for each species was used as reference samples. Result show that wood samples density after treatment in seawater is a little smaller and after black liquid is bigger. Compressive strength parallel to fiber decrease after treatment in used alkaline liquids. The reason of this was probability smaller cracks inside wood and changes in chemical compositions of wood samples. Long time being in alkaline liquid with combination in drying process has negative influence of parameters of wood materials.
Trzy gatunki drewna: modrzewia, buka oraz dębu czerwonego zostały poddane gotowaniu w cieczach o zasadowym charakterze. Gotowanie trwało 20 godzin i było prowadzone w wodzie morskiej oraz ługu czarnym. Grupy próbek do badań zostały dobrane zgodnie z gęstością (przy wilgotności W = 0%) tak, aby średnia gęstość i odchylenie standardowe w każdym zestawie były podobne. Na próbkach przed gotowaniem oraz po oznaczona została gęstość. Po procesie gotowania zbadano także wytrzymałość na ściskanie wzdłuż włókien. Próbki natywne zostały użyte, jako materiał odniesienia. Wszystkie poddano ściskaniu wzdłuż włókien na 4 tonowej maszynie Amslera. Na podstawie przeprowadzonych badań można wnioskować, że środowisko, w jakim przebywało drewno wpływa negatywnie na jego właściwości. Podniosła się gęstość, ale zmniejszyła się wytrzymałość na ściskanie wzdłuż włókien. Najmniejsze zmiany zaszły w przypadku drewna modrzewiowego. Prawdopodobnie jest to związane z żywicą która występuje naturalnie w tym gatunku.