Trudności analityczne oznaczania utlenionych pochodnych fitosteroli są związane z przygotowaniem próbki do analizy oraz ich identyfikacją i analizą ilościową. Występowanie w materiale biologicznym i produktach spożywczych dużej liczby oksyfitosteroli w ilościach rzędu ppb i mniejszych wymaga zastosowania wysokoczułych i precyzyjnych technik analitycznych. Warunki takie spełnia metoda przygotowania próbek do analizy GC/MS przez transestryfikację i frakcjonowanie na kolumienkach SPE. Przedstawione w pracy badania wskazały, że zastosowana metoda izolacji i identyfikacji tych związków daje dobre rezultaty, gdyż odzysk metody wynosił od 74% do 99%, odchylenie standardowe metody — od 0,014,µg/g do 0,165, µg/g, a limit detekcji — od 21 ng do 34 ng w zależności od związku.
There is an increasing need to quantify levels of phytosterols oxidation products in food products. Analytical problems in determination concern their low concentration and high number in complex samples like food products or biological materials. The sample preparation steps need high precision, selectivity and sensitivity. The analysts point towards elaboration of standard method of oxyphytosterols analysis. Transestryfication and separation on SPE columns connected with GC/MS analysis in SIM mode is the best option and shows good results. Presented data shows application of this method in analysis of oxyphytosterols in rape seeds, rapeseed oil, margarines and "snack" food.