Well water quality monitoring was carried out in the Maciejowice Commune in the years 2005-2006. Water was sampled from 20 dug and drilled wells five times. Chemical analyses involved determination of NO3,NO2, NH4+, PO_43-, Cl-, Ca2+, Mg2+, total hardness, pH and electrolytic conductivity. Health risk resulting from the presence of nitrates in water consumed by people was assessed in this paper. The obtained results indicated that 50% of examined waters did not meet the set standards. Ammonium ions and nitrates were the main ions contaminating drinking water. A negative correlation between nitrate, nitrite and ammonium ion concentration and well depth was found. People drinking water from 60% examined wells ingest excess quantities of nitrates (safety margin ADI: EDI < 1), which, in the case of long–term exposure, can be harmful, especially for infants and pregnant women. From among 20 analysed wells the water from 5 wells conformed to recommended standards. Its good quality was a result of the appropriate location of the wells within the household premises, appropriate depth and insulation and farmers’ complying with the Code of Good Agricultural Practice.
W roku 2005-2006 na terenie gminy Maciejowice prowadzono monitoring wody studziennej. Badaniami objęto wodę pochodzącą z 20 studni kopanych i wierconych. Próby wody pobierano pięciokrotnie i oznaczono w nich stężenie: NO3-, NO2-, NH4+, PO43-, Cl-, Ca2+, Mg2+, twardość ogólną oraz pH i przewodność elektrolityczną. W pracy oszacowano ryzyko zdrowotne wynikające z obecności azotanów (V) w wodzie spożywanej przez ludność. Otrzymane wyniki wskazują, że stężenie związków azotu w 50% badanych wód studziennych nie odpowiada obowiązującym normom. Głównymi jonami zanieczyszczającymi wodę są jony amonowe i azotany (V). Wykazano ujemną korelację pomiędzy stężeniem azotanów (V), azotanów (III), jonów amonowych a głębokością studni. Oceniając ryzyko zdrowotne, stwierdzono, że ludność pijąca wodę z 60% badanych studni, pobiera azotany (V) w nadmiernej ilości (margines bezpieczeństwa ADI:EDI < 1), co w razie długotrwałości tego stanu może przynieść negatywne skutki zdrowotne, szczególnie dla niemowląt i kobiet w ciąży. Przez cały okres badań woda pochodząca z 5 studni spełniała zalecane normy. Dobra jakość tej wody wynikała z właściwej lokalizacji studni, a także przestrzegania przez rolników Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej.