Celem publikacji jest przedstawienie niefourierowskiego modelu transportu ciepła w koksowanym wsadzie węglowym i jego eksperymentalna weryfikacja na podstawie wyników pomiarów wykonanych w komorze koksowniczej baterii nr 4 Koksowni Przyjaźń . Opracowany model procesu koksowania jest modelem jednowymiarowym, quasi-niestacjonarnym. Jego konstrukcja pozwala na modelowanie transportu ciepła wewnątrz komory koksowniczej, wraz z pirolizą węgla oraz transportem produktów gazowych, w oparciu o jeden warunek brzegowy - temperaturę na ścianie komory. W rezultacie obliczeń uzyskuje się szereg wartości parametrów koksowania, m.in. temperatury, strumienia ciepła, a także gęstości pozornej wsadu. Na bazie opracowanego modelu uzyskano jakościową i ilościową zgodność pomiaru temperatury w koksowanym wsadzie węglowym z danymi obliczeniowymi.
The aim of the paper is to present non-fourier model of heat transfer within coke oven charge and its experimental verification on the basis of measurements' results made in the oven of coke oven battery No. 4 localized at Coke Plant "Przyjaźń" Ltd.. The elaborated coking process model is one-dimensional and quasi-nonstationary. It allows the modeling of heat transfer within coke oven charge, including the pyrolysis of coal and transportation of evolved gas, based on one boundary condition - the temperature of chamber wall. As a result of calculation, a series of current values of coking, including temperature, heat flux, and the apparent density of the charge, can be obtained. Using the developed model, qualitative and quantitative compliance of measured and calculated data has been found.