Direct thermal desorption as a method for isolation and preconcentration of trace amounts of brominated hydrocarbons is described. This technique involves use of heat and inert gas flow. The analytical performance of this method is presented for the determination of 1,2-dibromoethane. This compound was determined in the samples of the tea, rice, peanuts and walnuts, which are purchased locally. Suitable precision of desorption was obtained with RSD values in the range of 6-12%.
W pracy przedstawiono zastosowanie termicznej desorpcji jako skutecznej metody przygotowania próbek żywności do oznaczania fumigantów. Jako metodę oznaczeń końcowych wykorzystano chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas (GC-MS). Nasycanie w warunkach laboratoryjnych parami dibromoetanu orzechów arachidowych pozwoliło ustalić rozkład stężeń fumigantu w skorupie i orzechu właściwym. Metoda charakteryzuje się odpowiednią precyzją, przy RSD mieszczącym się w zakresie 6-12%. W ramach badań przeprowadzono analizy wybranych produktów: orzeszki ziemne, herbata, ryż i orzechy włoskie.