Badano wpływ dwóch metod przechowywania mięsa wieprzowego opakowanego w folię PA/PE - w powietrzu atmosferycznym o temperaturze 275 K (2°C) oraz atmosferze gazów kontrolowanych (95% N2 i 5% O2) w czasie od 5 do 30 dni - na jego wybrane właściwości fizykochemiczne. Wykazano, że mięso przechowywane w atmosferze gazów kontrolowanych przez 30 dni charakteryzowało się wyższą zawartością suchej masy, niższymi wartościami pH (rzędu 0,1 jednostki), nieco jaśniejszą barwą oraz istotnie lepszą wo-dochłonnością w porównaniu z mięsem przetrzymywanym w powietrzu w czasie 15 dni. Zastosowane metody przechowywania mięsa w atmosferze gazów kontrolowanych są dobrym sposobem technologicznym do przedłużania jego trwałości w stanie świeżym.
Pork wrapped in thermocontractible polyethylene sheeting (PA/PE) was stored in the controlled atmosphere (95% of N2 and 5% of O2) and in the air at the temperature of 275 K (2°C) for the period of 5 to 30 days. The aim of the research presented in this paper was to determine the effect of those two methods of chilled pork preservation on some of its physicochemical properties. The results of the investigation show that pork stored in the controlled atmosphere for 30 days was characterized by a higher dry matter content, a lower (by 0,1) pH level, a somewhat beighter colour and significantly better waterholding capacity, compared with pork stored in the air for 15 days. The method of preservation in the controlled atmosphere enables to extend the keeping quality of fresh pork.