The aim of the study was to analyze the content of mercury in four mushroom species. Additional aim was to establish the relationship between environmental pollution and concentration of mercury in mushrooms. The content of mercury in mushrooms was determined by atomic absorption spectrophotometry. Mercury concentration in mushrooms was species-specific and depended on regions they grew in. The highest concentration of mercury was found in the king boletus and in that case it did not depend on sampling site. The highest levels of mercury in mushrooms were characteristic for Podkarpackie province.
Celem pracy było ustalenie poziomu rtęci w powszechnie zbieranych i spożywanych gatunkach grzybów. Postanowiono ustalić, czy istnieje związek miedzy stopniem zanieczyszczenia środowiska a skażeniem grzybów rtęcią. Przebadano cztery gatunki grzybów: borowika szlachetnego, maślaka zwyczajnego, podgrzybka brunatnego i kurkę, Materiał stanowiły próbki 109 grzybów. Stężenie rtęci oznaczano metodą ASA. Skażenie rtęcią grzybów zależy od gatunku i regionu, w którym zostały zebrane. Najwięcej rtęci zgromadziły borowiki. Najwyższy poziom rtęci w we wszystkich gatunkach stwierdzono w województwie podkarpackim.