W przeprowadzonych badaniach wazonowych określono wpływ zróżnicowanego zasolenia podłoża na zmiany aktywności katalazy i peroksydazy w liściach selera naciowego (Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers., cv Utah 52-70) i fasoli szparagowej (Phaseolus vulgaris L., cv Złota Saxa). Sadzonki selera naciowego i fasoli szparagowej podlano jednorazowo roztworami wodnymi zawierającymi 30, 60, 120 i 180 mM NaCI. Niezależnie od zasolenia podłoża obserwowano spadek aktywności katalazy i jednoczesny wzrost aktywności peroksydazy wraz z wiekiem roślin. Zastosowane poziomy zasolenia gleby w dużym stopniu wpłynęły na zmianę aktywności katalazy i peroksydazy. Stopień zmian uzależniony był zarówno od gatunku warzywa, poziomu zasolenia podłoża, jak i terminu analizy, przy czym największy wpływ na aktywność oznaczanych enzymów miało zasolenie. Zarówno w liściach fasoli, jak i selera naciowego spadek aktywności katalazy był tym większy, im wyższy był poziom zasolenia gleby. Aktywność peroksydazy w liściach roślin rosnących na podłożu zasolonym była natomiast znacznie większa w porównaniu do aktywności tego enzymu w roślinach kontrolnych. Wielkość zmian, podobnie jak i w przypadku katalazy, była wprost proporcjonalna do poziomu zasolenia podłoża.
In the pot experiments, the effect of diverse salinities of basis on changes of catalase activity and peroxidase activity in leaves of leafy celery (Apium graveolens L var dulce (Mill.) Pers., cv Utah 52-70) and of French bean (Phaseolus vulgaris L, cv Golds Saxa) was determined. Seedlings of leafy celery and of French bean watered once with solutions containing 30, 60, 120 and 180 mM NaCI. Independently from salinities of basis a decrease of catalase activity and increase of peroxidase activity was observed with age of plants. The salinity levels applied of soil in large extent influenced changes of catalase activity and peroxidase activity. Degree of changes was dependent both on sort of vegetable, and level basis salinity, as well as on time of analysis, greatest influence on the activity of researched enzymes had salinity. Both in leaves of bean and of leafy celery drop of catalase activity was being the greater, the higher was level of the soil salinity. Peroxidase activity in leaves of plants grown on salinity basis was considerably higher as compared with the activities of this enzyme in the controI plants. Extent of the changes, like in case of catalase, was directly proportional to the level of basis salinity. Key words: salinity, celery, bean, catalase, peroxidase