Przedstawiono wyniki badań kalorymetrycznych kompozytów izotaktycznego polipropylenu i określono wpływ 12 napełniaczy organicznych (chitozan, mączka drzewna), nieorganicznych (talk, nanoglin-ka, kreda) i syntetycznych (kopolimer etylenowo-propylenowy, trójfenyl fosforanu) na kinetykę izoter-micznej krystalizacji polimeru. Stosując równanie Avramiego wyznaczono parametry n i K. procesu krystalizacji a teorię Hoffmana iloczyn właściwych energii powierzchniowych krystalitów [sigma sigma e]. Stwier-dzono, że większość zastosowanych napełniaczy nukleuje oraz modyfikuje proces krystalizacji polipropy-lenu, jednocześnie zmieniając w sposób istotny strukturę morfologiczną polimeru.
The results of calorimetric studies of isotactic polypropylene composites and the effect of 12 organie (chitosan, wood flour), inorganic (tale, nano elay, chalk) and synthetic (ethylene-propylene copolymer, triphenyl phosphate) on kineties of isothermal crystallization of the polymer were presented. Applying Avrami's equation the n and K. parameters of crystallization process and Hoffman's theory the values of [sigma sigma e] (lateral and fold surface free energies) were determined. It was found that the most used fillers nucleate and modify the crystallization process of polypropylene also changing morphological structure of the polymer.