W opracowaniu omówiono wybrane gatunki roślin i substancje z nich wyizolowane odznaczające się lub podejrzewane o działanie mutagenne lub genotoksyczne. Szczególną uwagę zwrócono na te roślinne substancje rakotwórcze, które często )występują w wielu artykułach spożywczych i/lub mają zastosowanie lecznicze. Przedstawione informacje stwarzają możliwość eliminowania z żywności produktów stanowiących potencjalne zagrożenie z punktu widzenia rozwoju chorób nowotworowych. Ustalenie związków przyczynowych pomiędzy ekspozycją inicjującą a rozwojem nowotworu napotyka na znaczne trudności zarówno na skutek długiego utajenia, nakładania się różnych ekspozycji rakotwórczych i promocyjnych, wpływu dziedzicznych czynników predysponujących, jak i z faktu, że ekstrakty roślinne sa z reguły mieszaniną wielu składników o różnych, często przeciwstawnych działaniach.
The paper discusses substances extracted from plants which are either genotoxic or mutagenic. Special attention was devoted to carcinogens which are present in many food products and/or have medicinal use. Information included herein makes it possible to eliminate potential carcinogens from food products. It is often difficult to establish the connection between an initial exposure and cancer development. This is due to a combination of various types of exposure to carcinogens, hereditary predisposition, also to the fact that plant extracts are usually a mixture of compounds which often have opposing effects.