Przedmiotem badań była wieloskładnikowa, niejednorodna mieszanina ziarnista będąca układem złożonym z 9 komponentów. Badania prowadzono w mieszalni pasz w mieszalniku z mieszadłem ślimakowym. Do oszacowania zmian jakości mieszaniny w czasie trwania procesu wykorzystano opisywaną we wcześniejszych publikacjach autorów resztową sumę kwadratów. Aby określić efektywny czas mieszania, będący jednocześnie etapem zmian burzliwych, wykorzystano test t-Studenta, w którym sprawdzano statystyczną istotność testu wyznaczoną dla dwóch grup minut - burzliwego i łagodnego mieszania. Dla trzech serii pomiarowych badanej mieszaniny uzyskano różne czasy trwania efektywnego mieszania. Średnio czas trwania tego etapu mieszania trwał 14 minut.
The subject of research was a multicomponent, heterogeneous, granular blend consisting of 9 compounds. The research was carried out in fodder mixing plant in a mixer with worm agitator. Residual sum of squares described in earlier authors' publications was applied to estimate changes in blend quality during the process. t-Student test was used to determine effective mixing time which was simultaneously the stage of rapid changes. The t-Student test allowed to verify statistic relevance of test determined for two groups of minutes - rapid and mellow mixing. Different times of effective mixing were obtained for three measuring series of tested mixture. Average time was 14 minutes.