Określono higienizacyjną efektywność procesów mezofilnej (35°C) i termofilnej (50°C) metanowej fermentacji gnojowicy świńskiej. Kryterium oceny stanowiło tempo eliminacji pałeczek Salmonella Typhimurium wprowadzanych do bioreaktora w nośnikach typu Filter-Sandwich. Fermentacja w warunkach mezofilnych powodowała inaktywację pałeczek Salmonella Typhimurium po 3 tygodniach. W procesie termofilnym nie stwierdzono ich obecności w gnojowicy już po 12 h. Analizy statystyczne uzyskanych wyników potwierdziły istotność lub wysoką istotność statystyczną różnic między tempem eliminacji dla badanych metod higienizacji gnojowicy.
Liq. manure from pig farm was fermented under mesophilic (35°C) and thermophilic (50°C) anaerobic digestion conditions to evaluate the elimination rate of Salmonella Typhimurium introduced into the bioreactor in com. bacteriolog. carriers. The mesophilic fermentation resulted in an inactivation of the bacteria after 3 weeks. Under thermophilic conditions, no bacteria were found in the manure after 12 h. The significance of differences between the results achieved in both process was confirmed statistically.