Piwo jest piątym najczęściej spożywanym napojem na świecie, a branża browarnicza stanowi ważny segment gospodarczy w wielu krajach świata. Proces produkcji zużywa duże ilości wody i generuje nawet 10 l ściekow na 1 l wyprodukowanego piwa. Ścieki browarnicze zawierają wysokie poziomy węgla organicznego oraz fosforu i azotu, ale w porównaniu ze ściekami komunalnymi nie zawierają uciążliwych zanieczyszczeń, takich jak farmaceutyki czy patogeny pochodzenia jelitowego. Bogactwo związków organicznych w ściekach browarniczych sprawia, że mogą one stanowić wysokiej jakości składniki odżywcze dla hodowli drobnoustrojów. Zdaniem specjalistów, ścieki browarnicze powinny być poddawane recyklingowi, biorąc pod uwagę zmniejszające się zasoby wody i mocny trend gospodarki cyrkularnej. Artykuł ma na celu dokonanie syntetycznego przeglądu najważniejszych metod oczyszczania ścieków browarniczych.
Beer is the fifth most consumed beverage in the world, and the brewing industry is an important economic segment in many countries of the world. The production proces consumes large amounts of water and generates up to 10 liters of wastewater per liter of beer produced. Brewery wastewater contains high levels of organic carbon, phosphorus and nitrogen, but compared to municipal wastewater, it does not contain nuisance pollutants such as pharmaceuticals or enteric pathogens. The richness of organic compounds in brewery wastewater makes it a high-quality nutrients medium for the cultivation of microorganisms. According to specialists, brewery wastewater should be recycled, taking into account the decreasing water resources and the strong trend of the circular economy. This article aims to provide a synthetic review of the most important methods of brewing wastewater treatment.