In paper a method of improvement in utility properties of unalloyed cast steel casting in result of diffusion of C and Cr in process of creation of surface layer is presented. The aim of paper was determination of diffusion range of basic elements of alloyed surface layer. Moreover a quantitative analysis of carbides phase strengthens alloyed surface layer of casting was carried out. The results of studies shown that important factors of surface layer creation are maximal temperature Tmaxon granular insert – cast steel boundary dependent of pouring temperature, granularity Zwof Fe-Cr-C alloy insert and thickness of casting wall gśo. On the basis of obtained results was affirmed that with increase of thickness of casting wall increases range of diffusion in solid state in Fe-Cr-C grains and in liquid state. Moreover the range of Tmax= 13001500°C favours creation of the proper alloyed surface layers on cast steel.
W pracy przedstawiono metodę poprawy własności użytkowych odlewów ze staliwa niestopowego w wyniku dyfuzji C i Cr występującej w procesie wytwarzania warstwy wierzchniej. Zasadniczym celem badań było określenie zasięgu dyfuzji podstawowych składników wierzchniej warstwy stopowej. Badania obejmowały również analizę ilościową powstałej fazy węglikowej umacniającej warstwę wierzchnią odlewu. Wyniki badań oraz ich analiza wykazały, że istotnymi zmiennymi czynnikami procesu powstawania warstwy są maksymalna temperatura Tmaxosiągana na granicy ziarnista wkładka – staliwo zależna od temperatury zalewania, ziarnistość Zwwkładki z stopu Fe-Cr-C i grubość ścianki odlewu gśo. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wraz ze wzrostem grubości ścianki odlewu rośnie zasięg procesów dyfuzyjnych zarówno w stanie stałym w ziarnach Fe-Cr-C jak i w stanie ciekłym. Ponadto zakres Tmax= 13001500°C sprzyja powstaniu prawidłowej powierzchniowej warstwy stopowej na staliwie.