Celem artykułu była próba oceny realizacji prawnego wymogu śledzenia produktu na każdym etapie produkcji i dystrybu-cji w wybranych zakładach przemysłu mięsnego. Analizą objęto trzy różnej wielkości zakłady. W dwu z nich wdrożony został system ERP, w trzecim wykorzystywany był tylko prosty system informatyczny do zarządzania produkcją. W największym zakładzie proces identyfikowalności realizowany był w z wykorzystaniem zaawansowanych technik informatycznych. W drugim zakładzie realizacja procesu śledzenia produktu realizowana była w mniej zaawansowany sposób. Trzeci najmniej-szy zakład dokumentował ruchy towaru w sposób papierowy.
The aim of this study was to assess the implementation of the legal requirement traceability at every stage of production and distribution in selected meat processing plants. The analysis included three different sized plants. The two of them have implemented ERP system, in the third it was used only a simple system to manage production. The largest plant traceability process was carried in with the use of advanced information technology. The second plant traceability implementation process was carried out in a less sophisticated way. The third smallest bet documented movements of goods in a paper.