The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wstęp. Choroba próchnicowa, zaliczana do chorób cywilizacyjnych, prowadzi do demineralizacji i zniszczenia twardej struktury tkanek zęba. W działaniach profilaktycznych ważną rolę odgrywają m.in. nawyki higieniczne oraz żywieniowe. Cel pracy. Celem pracy była próba oceny wybranych zachowań żywieniowych i higienicznych dzieci w wieku przedszkolnym w aspekcie występowania ryzyka próchnicy. Materiał...
Wstęp. Nadwaga i otyłość to problem o charakterze globalnej epidemii, co przyczynia się do ciągłego poszukiwania metod odchudzania. Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzą producenci suplementów diety. Popularność suplementów wśród konsumentów wciąż rośnie, pomimo niejednoznacznych wyników badań. Cel pracy. Celem badania była ocena powszechności stosowania suplementów wspomagających redukcję masy ciała...
Wstęp. Prawidłowe odżywianie jest jednym z determinantów zdrowia. Sklepik szkolny to miejsce, które daje uczniom możliwość zakupu żywności, napojów podczas pobytu w szkole i dlatego tak ważne jest, by produkty w nim oferowane były polecane w codziennym żywieniu tej grupy populacyjnej. Dotychczasowe badania wskazują na niewłaściwy, z punktu widzenia zdrowia, dobór asortymentu w większości sklepików...
Choroba refluksowa przełyku (GERD - gastroesophageal refluks disease) jest jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego charakteryzującą się występowaniem objawów przełykowych i/lub pozaprzełykowych. Zróżnicowanie postaci i objawów choroby nasuwa pytanie, czy zalecenia dietetyczne powinny być takie same dla wszystkich typów objawów choroby. Modyfikacja stylu życia, w tym sposobu...
Zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy oraz szereg objawów klinicznych związanych z nietolerancją mleka i produktów mlecznych stanowią jedną z najczęstszych dysfunkcji przewodu pokarmowego człowieka. Nietolerancja laktozy następuje na skutek braku lub ograniczonej aktywności enzymu laktazy w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelita cienkiego. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje nietolerancji cukru...
Celem pracy była ocena struktury spożycia poszczególnych grup napojów wśród nastolatków. W badaniu wzięło udział 176 osób, w wieku 10-17 lat, średnia wieku uczestników wynosiła 13 lat. Ponad 60% wszystkich badanych nie wypijała odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Badanie to pokazuje, że ciepłe napoje są największym źródłem płynów w tej grupie. Na drugim miejscu plasowały się woda i kolorowe napoje...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.