-
PN-90/A-75101.03. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
-
PN-90/A-75101.04. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.
-
PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C.
-
PN-A-75101-12:1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości sumy karotenoidów i beta-karotenu.
-
RADZKI W., SŁAWIŃSKA A., JABŁOŃSKA-RYŚ E., GUSTAW W. 2014. Antioxidant Capacity and Polyphenolic Content of Dried Wild Edible Mushrooms from Poland. Int. J. Med. Mushr., 16(1): 65–75.
-
SINGH J., UPADHYAY A.K., PRASAD K., BAHADUR A., RAI M. 2007. Variability of carotens, witamin C, E and phenolics In Brassica vegetables. J. Food Comp. Anal., 20(2): 106–112.
-
STANIEC J., BOJARSKA A.B. 1997. Ćwiczenia z biochemii dla studentów biologii. Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej w Krakowie.
-
SZYDŁOWSKA A., CZARNIECKA-SKUBINA E. 2006. Wpływ sposobu gotowania i przechowywania po ugotowaniu na temperaturę, wydajność i jakość sensoryczną brokułów. Żywność Nauka Technologia Jakość, 1: 117–132.
-
WIECZOREK C. 2007. Effect of thermal treatment on changes of polyphenols content in broccoli. Pol. J. Nat. Sci., 4: 129–136.
-
ZALEWSKA-KORONA M. 2004. Zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych w różnych odmianach brokułów (Brassica oleracea var. Italica). Ann. UMCS sec. E, 59 (4): 2033–2038.