The study included 142 pupils [(106 healthy (H) and 36 disabled (DS)] attending integrated classes in the primary schools in Cracow. The qualitative and quantitative analysis of nutrition data included: general evaluation of daily nutrition ration (DNR), the number and complexity of dishes consumed every day and the composition and nutritional value of the DNR. Mean intake of basic macro-nutrients and their share as energy sources was also calculated. In the analysis of the consumption pattern, different groups of examined children were taken into account, according to the sex, age and ability (disabled and healthy). The obtained results are not satisfactory and indicate faults and anomalies in the food consumption of the studied children. In the children belonging to both abilities group, only 37% of DNR were fully satisfactory and the types of products and nutrients in separate dishes were similar. The DNR of the studied children did not fulfill the recommended daily intake for vitamins (B2, PP, E), and minerals (Ca, Fe, Zn, Mg). The energy contributed by lipids, fats, and carbohydrates was correct in boys and girls H group, while in the DS group they deviated in a smaller or greater degree from the recommended values. Anomalies observed in the DS groups concerned too high amount of energy contributed by fats (girls - 35%, boys - 32%), and a rather small percentage of energy contributed by carbohydrates (girls - 52%). This group also often experienced disturbances of weight-height proportions (13.9%), indicating overweight and obesity, what with low coefficient of physical activity (1.5) and high value of fat E% may indicate problems with managing proper body mass. Energy percentage (E%) contributed by proteins was consistent with recommendations and proved to be the same for both DS sexes (13%).
Zbadano 142 uczniów w tym 106 pełnosprawnych (PS) i 36 niepełnosprawnych (NS) uczęszczających do klas integracyjnych szkół podstawowych miasta Krakowa. Badanie obejmowało 24-godzinny wywiad żywieniowy o spożyciu w dniu poprzedzającym badanie oraz dodatkowo pomiar masy i wysokości ciała. Analiza jakościowa i ilościowa danych żywieniowych objęła ogólną ocenę całodziennej racji pokarmowej (CRP), liczbę posiłków spożywanych w ciągu dnia, stopień ich urozmaicenia oraz określenie składu i wartości odżywczej CRP badanych. Określono także średnie spożycie podstawowych składników energetycznych oraz ich procentowy udział jako źródeł energii (E%). W analizie sposobu żywienia uwzględniono podział badanych na grupy wg płci, wieku i typu sprawności (dzieci PS i NS). Otrzymane wyniki wskazują na błędy i nieprawidłowości popełniane w żywieniu badanych dzieci. U dzieci z obu grup sprawności tylko 37% CRP uznano za w pełni zadowalające, a typy zestawów produktów i dań w poszczególnych posiłkach były w obu grupach podobne. CRP badanych charakteryzowały się niskim stopniem realizacji norm na witaminy (B2, PP, E) oraz składniki mineralne (Ca, Fe, Zn, Mg). Proporcje energii uzyskiwanej z białek, tłuszczów i węglowodanów były prawidłowe w grupach dziewcząt i chłopców PS, natomiast w większym lub mniejszym stopniu odbiegały od zaleceń w grupach dzieci NS. Nieprawidłowości stwierdzane wśród dzieci NS dotyczyły wyraźnie zawyżonej ilości energii pochodzącej z tłuszczów (dz. - 35%, chł. - 32%) oraz stosunkowo niskiej ilości energii pochodzącej z węglowodanów (dz. - 52%). Również w grupie dzieci NS obserwowano często (13,9%) zaburzenia proporcji wagowo-wzrostowych wskazujących na występowanie nadwagi i otyłości co przy niskim współczynniku aktywności fizycznej (1,5) i wysokiej wartości E% z tłuszczu może wskazywać na pewne trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. E% uzyskiwany z białka był zgodny z zaleceniami i wynosił dla chłopców i dziewcząt NS 13%.