Celem pracy było zbadanie wpływu działania stałego oświetlenia na dynamikę zmian barwy panieru ekstrudowanego. Materiałem wykorzystywanym w badaniach był rozdrobniony ekstrudat pszenny wyprodukowany na ekstruderze dwuślimakowym. Zmiany parametrów barwy panieru opisywano zmiennymi L*, a*, b*. Do opracowywania wyników badań wykorzystywano metodę statystyczną szeregów czasowych. Stwierdzono, że rozdrobniony ekstrudat charakteryzował się dużą wrażliwością na działanie stałego oświetlenia, szczególnie w pierwszych czterech dniach przebywania próbek w komorze świetlnej. Najbardziej znaczące zmiany można było zaobserwować w przypadku współczynników zamian barwy a* i b*. Współczynnik jasności L* był parametrem bardziej stabilnym spośród analizowanych.
The aim of this study was to investigate the effect of operation of the fixed light on the dynamics of changes in the color of extruded breadcrumbs. The material used in the study were divided extrudate wheat – corn produced in the twin-screw extruder. Changes in color parameters breadcrumbs reported variables L*, a*, b*. The development of the results of the statistical method used in time series. It has been found that shredded extrudate is characterized by high sensitivity to the continuous lighting, particularly in the fi rst four days at illuminating the samples in the chamber. The most signifi cant changes were seen in the case of coeffi cients instead of a* and b*. Coeffi cient of lightness L* a parameter of the analyzed more stable.