W artykule przedstawiono badania dotyczące składu chemicznego melasy buraczanej ze szczególnym uwzględnieniem zawartości biotyny. Ponadto określono wpływ różnych temperatur przechowywania na zmiany zawartości tej witaminy. Biotynę oznaczano metodą turbidymetryczną i miareczkową. Materiał do badań stanowiły próbki melasy buraczanej z różnych krajowych cukrowni. Stwierdzono, że próbki melasy różnią się składem chemicznym, co należy interpretować wpływem czynników agrotechnicznych i technologicznych przerobu buraków w cukrowni. Wykazano także, że zawartość biotyny w melasie nie jest wielkością stałą i ulega zmianom w zależności od czasu i temperatury przechowywania.
Studies on chemical contents of beet molasses including biotin were described in this article. Besides the influence of different temperatures of the storage on changing of the contents of this vitamin was determined. Biotin was researched with the spectrofotometric and chemical methods. Beet molasses samples from different domestic sugar-works were taken to be researched. There was stated that molasses samples vary according to their chemical contents. It is connected with the influence of agrotechnical and technological factors of sugar production from the beetroots. It was also indicated the contents of biotin in molasses isn't the constant quantity and changes according to time and storage temperature.