In 2001 and 2002 the small-plots field trial was established on a medium heavy soil in Žabčice with one variety of spring barley (Kompakt). Better yields of spring barley were observed after winter wheat than after maize. In the year 2001 highest yields at average were reached on fourth variant (Tables 2 and 3), but the content of proteins in grain in all variants exceeded 12.5 % as a consequence of unfavourable weather. In the year 2002 the best yield was reached on third variant and the content of proteins in grain was good at all variants. The content of nutrients and dry matter was influenced by the preceding crops (it was in relation to Nmin in soil and the mineralization rate of postharvest plant residues); faster increase of dry matter was observed after winter wheat, slower after maize.
W latach 2001 i 2002 przeprowadzono małopoletkowe doświadczenie polowe, w którym na średnio zwięzłej glebie w Žabčicach (tab. 2 i 3) uprawiano jęczmień jary odmiany Kompakt po dwóch różnych przedplonach: pszenicy ozimej i kukurydzy. Schemat doświadczenia obejmował cztery obiekty nawozowe: N2PK — nawożenie ustalone na podstawie przedplonów; N1PK — nawożenie ustalone na podstawie zawartości azotu mineralnego w glebie; N1PK + K1 i N1PK + K2 — nawożenie ustalone na podstawie zawartości azotu mineralnego w glebie i analizy roślin (tab. 4). Badany jęczmień jary lepiej plonował po pszenicy ozimej niż po kukurydzy w 2001 roku. najwyższe średnie plony zebrano na obiekcie N1PK + K2, lecz zawartość białka w ziarnie wszystkich obiektów nawozowych przekroczyła 12,5%; było to konsekwencją niekorzystnych warunków pogodowych w 2002 roku największe plony zebrano na obiekcie N1PK + K1, a zawartość białka w ziarnie wszystkich obiektów była dobra (tab. 5). Stwierdzono dobrą korelację pomiędzy zawartością azotu i fosforu w roślinach — w roku 2002 szczególnie do fazy DC 33 (faza trzeciego kolanka), a w roku 2001 w fazie DC 23 (faza czwartego liścia) i DC 50 (faza kłoszenia) (tab. 6). Zawartość składników pokarmowych i suchej masy w jęczmieniu zależała od przed plonu — zależała od zawartości azotu mineralnego w glebie i od tempa mineralizacji resztek pożniwnych — szybszy wzrost zawartości suchej masy odnotowano w jęczmieniu uprawianym po pszenicy ozimej niż w roślinach zebranych po kukurydzy (ryc. 1 i 2).