Introduction. The study was aimed at determining, on an animal model, effects of supplementing a diet, modified by substituting whole wheat and corn grains with white flour and sucrose, with calcium, magnesium, zinc, and chromium on metabolism of the minerals and their distribution in the body. Material and methods. The study involved 4 groups of Wistar rat females (n = 11) fed: a standard feed (group I) containing, i.a., whole wheat and com grains; modified feed (84% and 50% of whole wheat and corn grains, respectively, in the standard feed substituted with Type 500 wheat flour and sucrose, respectively) (group II); modified feed with complementary supplementation (elimination of Ca, Mg, Zn, and Cr deficiencies resulting from diet modification) (group III); and modified feed with excess supplementation (the same minerals applied in excess, i.e., amounts from 0.5 to 3 times higher than the deficiencies produced by diet modification) (group IV). The replacement of whole grains with white flour and sucrose, as well as the mineral supplementation could, to some extent, imitate the contemporary eating habits and supplementation applied in food technology. The excess supplementation is, on the other hand, typical of current behaviours of various social groups. Results. Both types of supplementation resulted in a significant increase in the perivisceral adipose tissue content, but did not affect the fat tissue content in muscles. The supplementation applied did not change the content of calcium, magnesium, and zinc in muscles, nor did it significantly change calcium and magnesium excretion with urine. However, changes in the ALP activity and calcitonin concentration did not suggest the deposition of the minerals in bones. Conclusions. Analysis of the results allowed to conclude that: 1) except for chromium, contents of the selected minerals in the tissues examined and urea, as well as concentrations of calcitonin and alkaline phosphatase (ALP) activities did not point to any significant effect of the supplementation applied on the body contents of those minerals; 2) effects observed as the accumulation of perivisceral, epicardial and intramuscular adipose tissue, as well as increased body weight increments could have been related to disturbed proportions of the minerals supplemented, their synergy and antagonism and, consequently, a potential generation of secondary deficiencies and excesses which could significantly affect individual metabolic pathways; 3) the intensity of changes observed was generally higher in the females receiving complementary supplementation, although their uptake of minerals studied was similar to that shown by the females kept on the standard diet.
Wprowadzenie. Celem pracy było określenie, na modelu zwierzęcym, wpływu uzupełniania diety - w której pełne ziarna pszenicy i kukurydzy zastąpiono białą mąką i sacharozą, wapniem, magnezem, cynkiem i chromem - na ich metabolizm i dystrybucję w organizmie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na czterech grupach samic szczura szczepu Wistar (n = 11). Poszczególne grupy żywiono: paszą standard zawierającą m.in. pełne ziarna pszenicy i kukurydzy (grupa 1); paszą zmodyfikowaną, w której w stosunku do paszy standard, około 84% pełnych ziaren pszenicy zastąpiono mąka pszenną typ 500, a 50% obecnej w niej kukurydzy - sacharozą (grupa II); paszą zmodyfikowaną, suplementowaną w sposób uzupełniający powstałe po zamianie składników diety niedobory Ca, Mg, Zn i Cr (grupa III) oraz paszą zmodyfikowaną, suplementowaną tymi samymi składnikami mineralnymi, ale w sposób nadmiarowy, przekraczający od 0,5 do 3 razy niedobory powstałe po zamianie składników diety (grupa IV). Zastosowana zamiana obecnych w diecie pełnych ziaren zbóż na białą mąkę i sacharozę oraz jej uzupełnianie składnikami mineralnymi mogły imitować, do pewnego stopnia, współczesny sposób odżywiania i stosowane w technologii żywności wzbogacanie, a suplementacja nadmiarowa - aktualne zachowania różnych grup ludności. Wyniki. Obie formy uzupełniania powodowały istotny wzrost zawartości okołonarządowej tkanki tłuszczowej, niewpływając na jej zawartość w tkance mięśniowej. Zastosowane uzupełnianie nie zmieniało zawartości wapnia, magnezu i cynku w mięśniach, nie zwiększało też istotnie wydalania wapnia i magnezu z moczem, ale zmiany aktywności ALP i stężenia kalcytoniny nie wskazywały na możliwość deponowania ich w tkance kostnej. Wnioski. Analiza uzyskanych wyników pozwoliła na następujące stwierdzenia: 1) zawartość wybranych składników mineralnych w badanych tkankach i moczu oraz stężenie kalcytoniny i aktywność fosfatazy alkalicznej (ALP) nie wykazały, poza chromem, istotnego wpływu zastosowanych suplementacji na ich zawartość w ustroju; 2) obserwowane efekty w postaci gromadzenia wisceralnej, nasierdziowej i śródmięśniowej tkanki tłuszczowej oraz zwiększone przyrosty masy ciała mogły być związane z zaburzeniami wzajemnych proporcji suplementowanych składników mineralnych, ich synergizmem i antagonizmem, i w związku z tym, możliwością powstawania wtórnych niedoborów i nadmiarów, istotnie wpływających na określone tory metaboliczne; 3) natężenie zachodzących zmian było generalnie większe w grupach zwierząt suplementowanych w sposób uzupełniający, pomimo że wielkość spożycia badanych składników mineralnych była zbliżona do spożycia w grupie na paszy standard.