Celem artykułu jest ocena wpływu wprowadzenia przez Rosję zakazu wwozu żywności (m.in. z państw Unii Europejskiej) na polski handel produktami rolno-spożywczymi w 2014 r. Miniony rok był trudny dla polskich producentów żywności, zwłaszcza w dwóch sektorach, tj. mięsa wieprzowego oraz owoców (głównie jabłek) i warzyw. Zamknięcie rynków wielu krajów na polską wieprzowinę, a przede wszystkim rosyjskie embargo, wymusiło na producentach podjęcie działań w kierunku dywersyfikacji rynków zbytu. Wyniki handlu zagranicznego wskazują, że podjęte działania przyniosły pozytywne rezultaty. Eksport rolno-spożywcy Polski w 2014 r. wzrósł o 4,5% w porównaniu z rokiem poprzednim. W celu zminimalizowania negatywnych skutków potencjalnego szoku popytowego na rynkach żywnościowych w przyszłości, potrzebna jest dalsza dywersyfikacja rynków zbytu.
The aim of the article is to assess the impact of embargo, imposed on agri-food imports to Russia (i.e. from the European Union) on Polish trade in agri-food products in 2014. Year 2014 was difficult for Polish food producers, especially for pork, fruit (mainly apples) and vegetable producers. Due to a block on Polish pork exports by some countries and Russian embargo, food producers in Poland had to take steps to diversify their markets. The foreign trade results show that the undertaken actions have brought positive effects. The Polish exports of agri-food products increased in 2014 by 4.5% in comparison to the previous year. To minimise the negative conseguences of potentially demand shocks on the food markets in the future, the further market diversification is needed.