Omówiono rodzaj i rolę dodatków stosowanych w produkcji mlecznych napojów fermentowanych, ze szczególnym uwzględnieniem jogurtów. Są to różne składniki żywności nadające napojom profil smakowo-zapachowy, a przy okazji wzbogacające je w składniki odżywcze. Dodatkami są również substancje dodatkowe o ściśle określonej funkcji technologicznej, np. kształtujące teksturę, barwę oraz akceptację sensoryczną. Dodatki te mają rozwiązywać ewentualne problemy powstawania wad jogurtów podczas procesu technologicznego, m.in. poprawiać ich cechy reologiczne i sensoryczne.
The article discusses types and role of food additives applied in fermented milk drinks' production, with particular consideration of yoghurts. The food additives are different food components which give drinks flavouring - scent character and at the same time enrich them in nutrients. These are also supplements of strictly specified technological function for example those forming colour and sensory approval. These food additives are to solve potential problems of arising disorders in yoghurts during technological process and, among others, improve sensory and rheological features of such yoghurts.