Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Extracts of 19 selected edible flowers were investigated for their free radical scavenging activity (FRSA), polyphenolic contents and flavonoid contents in the paper. The results showed the extracts of Paeonia suffruticosa Andr., Paeonia lactiflora Pall., and Rosa rugosa Thunb. possessed obviously stronger DPPH FRSA (94.221 ± 0.102; 93.739 ± 0.424 and 94.244 ± 0.163%, respectively), superoxide FRSA...