The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Badano wpływ żywienia cieląt mieszankami CJ, w których część poekstrakcyjnej śruty sojowej zastąpiono śrutą z całych lub obłuskanych nasion bobiku z dodatkiem rzepaku (śruta poekstrakcyjna i nasiona rzepaku) na wyniki produkcyjne i wybrane wskaźniki biochemiczne krwi. Doświadczenie przeprowadzono na 66 cielętach, podzielonych na 6 grup. W żywieniu grupy I-kontrolnej stosowano standardową mieszankę...
Określono strawność składników pokarmowych oraz retencję i wykorzystanie azotu przez tuczniki żywione mieszankami typu PT-2 z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej „00" o różnej zawartości tłuszczu, bobiku i grochu. Stwierdzono, że zastosowanie w mieszance pełnoporcjowej 15% poekstrakcyjnej śruty rzepakowej „00" wpłynęło istotnie na obniżenie strawności białka ogólnego i tłuszczu surowego...
Określono wpływ stosowania mieszanek pełnoporcjowych typu PT-1 z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej o różnej zawartości tłuszczu, bobiku i grochu na strawność składników pokarmowych i bilans azotu u tuczników. Strawność składników pokarmowych i bilans azotu przeprowadzono na wieprzkach rasy wbp. duroc, w liczbie 24 sztuk, podzielonych na 6 grup po 4 osobniki w grupie. Średnia masa zwierząt...
The work summarizes the results of experiments in which availability of various fodders compositions in the nutrition of early weaned calves was estimated. Among others it was noticed that fodder preferences of calves, observed in the tests for free choice of particular components or whole mixtures, only slightly affected the fodder intake during calves bringing up. Postextraction meal applied for...
The efficiency of using some varieties of beets (Goliat-Poly, Poly-Past, AJ Poly-1) or sugar fodder beets introduced into diets instead the maize silage was determined. The results show a similar, usefulness of the above-mentioned beets in cow’s feeding and higher production results of cows which were fed sugar fodder beets instead the maize silage. The application of variously preserved meadow grass...
The aim of the paper was to determine the effect of feeding heifers with feedstuffs obtained from feed crops used in summer and winter feeding on the rate of weight gain, feedstuff utilization, some reproduction indices and on primipara milk yield. The results show that an increased level of heifer feeding by about 15% had a favourable effect on: - higher weight gains of 3-7 month-old heifers by about...
W pracy scharakteryzowano skład chemiczny, jakość białka oraz strawność składników pokarmowych dwóch odmian bobiku (Bronto i Dino), wyróżniających się plonem nasion i białka wśród nowych odmian w Polsce. Nasiona ocenianych odmian zawierały charakterystyczną dla bobiku ilość podstawowych składników (w tym 28.6% białka w suchej masie) oraz substancji przeciwżywieniowych (polifenoli - ok. 1.46%, tanin...
W doświadczeniu strawnościowo-bilansowym (dośw. 1) stosowano mieszanki, w których jedyną paszą wysokobiałkową była poekstrakcyjna śruta sojowa (grupa I), śruta poekstrakcyjna rzepakowa (grupa II) lub wytłoki z nasion rzepaku (grupa III). Wieprzki rasy wielkiej białej polskiej w liczbie 21 podzielono na 3 grupy, po 7 szt. w każdej. Średnia masa zwierząt na początku okresu wstępnego wynosiła 39 kg....
Badano wpływ mieszanek PP-prestarter, PP-grower oraz PT-1 z udziałem, jako jedynego zboża, śruty jęczmiennej (grupa II), pszennej (grupa III) pszenżytniej (grupa IV) i żytniej (grupa V) na tempo wzrostu, spożycie i wykorzystanie paszy przez prosięta w wieku od 11 do 96 dnia życia oraz tuczniki od masy ciała 37 kg do 66 kg. Badania przeprowadzono w fermie przemysłowej na 687 prosiętach pochodzących...
W doświadczeniu wykonanym na 130 świniach (podzielonych na 6 grup) stosowano w czasie tuczu (od 27 do 105 kg) mieszanki złożone z jęczmienia i żyta, zawierające zróżnicowane ilości bobiku i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej "OO", jako zamienniki poekstrakcyjnej śruty sojowej. U tuczników w okresie wzrostu od 27 do 65 kg, żywionych mieszankami zawierającymi 15 lub 20% bobiku i 19 lub 16% poekstrakcyjnej...
Doświadczenie strawnościowo-bilansowe przeprowadzono na 20 wieprzkach o średniej masie ciała 25 kg. Badano wpływ zastosowania w mieszankach PP-grower jako jedynego zboża: śruty jęczmiennej odmiany Goplański (78% - grupa II), śruty pszennej odmiany Salwa (81%-grupa III), śruty z pszenżyta odmiany Grado (82% - grupa IV) oraz śruty żytniej odmiany Dańkowskie (30% - grupa V) na strawność składników pokarmowych...
Doświadczenie żywieniowe przeprowadzono na 374 sztukach podzielonych na 4 grupy. Tucz trwał od masy początkowej ok. 36 kg do ok. 105 kg. W grupie kontrolnej tuczniki żywiono standardowymi mieszankami PT-1 i PT-2. Do mieszanek doświadczalnych wprowadzono pszenżyto odmiany Grado w ilości 50% śrut zbożowych (grupa II, III i IV). Jednocześnie zastąpiono część (I okres tuczu) lub całość (II okres tuczu)...
W badaniach określono możliwości wprowadzenia do mieszanek dla tuczników pszenżyta odmiany Grado. Doświadczenia żywieniowe przeprowadzono na 357 (doświadczenie A), 228 (doświadczenie B) i 273 sztukach (doświadczenie C). Tucz trwał od masy ciała 23-33 kg do ok. 100-115 kg. W żywieniu stosowano mieszanki PT-1 i PT-2, w których w grupie kontrolnej głównym zbożem była śruta jęczmienna. W mieszankach doświadczalnych...
Przedmiotem badań był skład i wartość pokarmowa całych nasion bobiku, nasion obłuskanych na łuszczarce i drobnocząstkowej frakcji bobiku. Oznaczono zawartość składników pokarmowych, związków przeciwżywieniowych, skład aminokwasowy białka, strawność składników pokarmowych metodą różnicową, wartość energetyczną i wykorzystanie białka. W porównaniu z całymi nasionami, bobik obłuskany zawierał więcej...
Wykonano dwa doświadczenia: I - na 20 wieprzkach (5 grup) o masie początkowej 36,8 kg, II - na 20 wieprzkach o masie 58,5 kg. W obu doświadczeniach w grupie 1 (kontrolnej) stosowano dietę podstawową (jęczmień + śruta poekstrakcyjna sojowa), a w grupach doświadczalnych (2-5) dietę podstawową (93, 86, 79, 72%) i bobik w ilości, odpowiednio, 7, 14, 21 i 28%. Współczynniki strawności nasion bobiku oznaczono...
W celu określenia przydatności w żywieniu prosiąt paszowego tłuszczu sypkiego ERAFET wykonano dwa doświadczenia. Doświadczenie strawnościowo-bilansowe przeprowadzono na 16 wieprzkach, przy średniej masie na początku okresu właściwego 27 kg. Grupa kontrolna otrzymywała standardową mieszankę PP-grower. W grupach doświadczalnych zastosowano dodatek 8% preparatu tłuszczowego. W grupie II stosowano preparat...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.