Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
BACKGROUNDPolyphenols have a favourable antioxidant potential on human health, suggesting that their high content in apple is responsible for the beneficial effects of apple consumption. They are also linked to the quality of apple juices and ciders since they are predominantly responsible for astringency, bitterness and colour. Major phenolic compounds were quantified by liquid chromatography in fruits and juices from a cider apple progeny harvested for 3 years. The total content of procyanidins and their average degree of polymerisation (DPn) were also determined in fruits by phloroglucinolysis. Variability and extraction yield of these compounds were determined...