The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
A high level of competition combined with food safety related risks gives cause for producers to offer and consumers to seek means of reducing the risk involved in transactions. One such means is a food labelling system. The article presents the results of research aimed at determining the awareness of the food labelling system among young people. A diagnostic survey method was used in the research...
Ostatnia dekada przyniosła w Polsce wzrost zainteresowania kategoriami żywności tradycyjnej i regionalnej. Jest ono widoczne zarówno po stronie popytu, jak i podaży. W konsekwencji władze i organizacje pozarządowe poszukują dróg wsparcia i rozwoju tego sektora. Barierą ograniczającą efektywność ich działań jest m.in. brak badań statystycznych odnoszących się do tej kategorii towarowej. Tradycyjna...
W artykule omówiono system oznaczeń dla żywności wysokiej jakości obowiązujący w Unii Europejskiej. Skupiono się przy tym na rozwiązaniach dostępnych dla wszystkich członków Wspólnoty, t.j. na: oznaczeniach geografi cznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalnościach i rolnictwie ekologicznym. Na podstawie przeglądu rozporządzeń, opinii i komunikatów organów Unii Europejskiej dokonano oceny stanu...
Przedstawiono pojęcie globalizacji i skutków procesów unifikacji dla kultury i tożsamości. Opisano studium przypadku Międzynarodowego Ruchu Slow Food, będącego reakcją na postępującą uniwersalizację kultury kulinarnej. Wskazano także możliwe modele kultury przeobrażającej się w efekcie oddziaływania sił globalizacji.
Już po raz trzeci do Rzeszowa przyjechali producenci żywności ekologicznej z Polski i zza granicy na Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej Ekogala 2009. Impreza odbyła się w dniach 22-24 maja. Pierwsza edycja (w 2007 r.) miała charakter targów krajowych, jednak udany debiut i zainteresowanie uczestników sprawiły, że obecnie jest to wydarzenie o randze międzynarodowej i największa impreza promująca...
Przedmiotem badań była ocena skuteczności promocji tradycyjnych produktów żywnościowych Podkarpacia na podstawie stanu wiedzy i opinii konsumentów z regionu. Badania przeprowadzono w styczniu 2008 r. na próbie 400 respondentów. Analizy wykazały, że przeciętny konsument posiada niski poziom wiedzy na temat kategorii „tradycyjny produkt żywnościowy” i że jest to wiedza nieuporządkowana i powierzchowna...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.