The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W latach 2002-2010 nastąpił spadek udziału produkcji żywności na Dolnym Śląsku w odniesieniu do wielkości krajowych, pogorszyły się wyniki ekonomiczne tego sektora przemysłu i odnotowano w nim niski poziom nakładów na działalność innowacyjną. W regionie dominują małe przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego, które nie są w stanie samodzielnie prowadzić prac badawczo-rozwojowych. W takiej sytuacji...
Mimo coraz silniejszej presji procesów integracji i globalizacji na agrobiznes rolnictwo ciągle ma zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego każdego kraju (regionu). W artykule porównano produkcję żywności dostarczanej przez rolnictwo województwa dolnośląskiego z jej całkowitym spożyciem w latach 2000-2009 i stwierdzono pogłębiający się niedobór produkcji surowców rolnych. Zagraża to bezpieczeństwu...
Innowacyjność jest podstawą rozwoju przedsiębiorstw, która warunkuje ich konkurencyjność. Procesy integracyjne z gospodarką europejską wymusiły aktywność polskich przedsiębiorstw, mającą na celu sprostanie wyzwaniom rynkowym w ramach Unii Europejskiej oraz w skali globalnej. Badania przeprowadzone w regionie Dolnego Śląska dowodzą, że w sektorze mięsnym dominują małe firmy, które mają ograniczone...
Zasoby naturalne Dolnego Śląska, położenie i klimat stanowią ogromny potencjał gospodarczy warunkujący długookresową zdolność do konkurowania w zakresie produkcji owoców i warzyw. Województwo nie jest jednak konkurencyjne w zakresie wielu produktów ogrodniczych, które dostarczane są z innych regionów kraju i z zagranicy. Główną rolę w zaopatrzeniu handlu detalicznego, stołówek oraz jednostek gastronomicznych...
Agribusiness exemplifies essential cell of economy each country. Most of high developed countries aim at assurance of food self-sufficiency in the field of basic food products. Simultaneously, well worked agribusiness determined proper development of region, because it is very important subsystem of economy. In spite of low value of creation of GDP (Gross Domestic Product), its significance follows...
Szczegółowa analiza polskiej produkcji rolnej i skali eksportu powinna być prowadzona na tle wielkości unijnych, zwłaszcza struktur ukształtowanych w krajach Piętnastki. Rozważania takie mogą stanowić podstawę do oceny szans rozwoju produkcji żywności i perspektyw polskiego rolnictwa, głownie w wyniku zwiększania handlu zagranicznego. Polska przeznacza na eksport zdecydowanie mniejszy odsetek swojej...
Sporządzanie analiz gospodarki żywnościowej w ujęciu regionalnym wymaga m. in. wiedzy z zakresu potrzeb żywnościowych. W opracowaniu omówiono zmiany spożycia żywności na Dolnym Śląsku na tle kraju. Wskazano na ograniczony dostęp do danych o spożyciu w gospodarstwach domowych w układzie regionalnym, a stąd na trudności analizy rynkowej.
Szczegółowa analiza polskiej produkcji rolnej i skali eksportu powinna być prowadzona na tle wielkości unijnych, zwłaszcza struktur ukształtowanych w krajach Piętnastki. Rozważania takie mogą stanowić podstawę do oceny szans rozwoju produkcji żywności i perspektyw polskiego rolnictwa, głownie w wyniku zwiększania handlu zagranicznego. Polska przeznacza na eksport zdecydowanie mniejszy odsetek swojej...
The study represents one of elements of rural area development program, which is financial supporting of less-favoured areas (LFA). These problems are shown on Lower Silesia example, accenting possibility and propriety of dairying development in this region.
Obserwuje się stale rosnącą tendencję w zakresie produkcji, spożycia i handlu zagranicznego drobiem, zarówno w krajach Unii, jak i w skali świata. Kraje Unii Europejskiej od lat należą do regionów o wysokim stopniu samowystarczalności, ale w poszczególnych krajach poziom ten jest znacznie zróżnicowany. Stosowane regulacje Wspólnej Polityki Rolnej chronią rynek unijny przed konkurencją zewnętrzną,...
Przedmiotem analizy są zmiany zachodzące w zakresie spożycia i podaży mięsa drobiowego w Polsce na tle zmian światowych ze szczególnym uwzględnieniem krajów unijnych. Ustalono poziom samowystarczalności analizowanych krajów i wskazano na szansę Polski m.in. na rynku wspólnotowym, wynikającą z możliwości produkcyjnych drobiu przekraczających poziom krajowej konsumpcji.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.