Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
This study looks at using partially purified peroxidase extracted from peels of sweet lime (Citrus limetta) for decolorizing textile industry effluent. The ideal pH and thermal conditions of the enzyme were 7 and 35ºC. The Km and Vmax for guaiacol were 0.66 mM and 6666 μmol/mL/min, respectively. We found that sweet lime peroxidase was very effective in decolorizing textile industry effluent. Almost...
In this study we screened Viburnum grandiflorum for bioactive secondary metabolites and biological activity. Secondary metabolites were detected by phytochemical tests, and biological activity was confirmed through antimicrobial and anti-oxidant assays. Phytochemical screening (alkaloidal, tannins, terpenoids, flavonoids, anthraquinones, and glycosides) was performed with methanol, and aqueous and...
Direct yellow 4 degradation was investigated in the presence of various mediators (p-coumaric acid, 1, hydroxybenzotriazole (HOBT), syringaldehyde, vanillin, syringic acid, veratryl alcohol, and pyrocatechol) at pre-optimized conditions of process variables, i.e., pH 5.0, temperature 50ºC, enzyme dose 24 U/mL, and 0.25 mM H₂O₂ concentration. Citrus limon peroxidase (CL-POD) was used for degradation...