The objective of the pot experiment was to discover the effect of magnesium applied in the form of magnesium nitrate together with soil supplementation of cadmium on the qualitative and quantitative parameters of poppy, variety Opal. During the vegetation (stage DC 41) Mg fertilisation had a positive effect on Mg and Ca concentrations in the plant. Mg application also had a synergic effect on N uptake and increased its content in the plant. In variants where Cd was supplemented its content in the plants considerably increased. With Mg fertilisation the yields of poppy seeds increased when compared with the unfertilised variants; both in the variant with a natural Cd content and variant where it was supplemented, ie by 3.6 % and 19.9 %, respectively. We compared the yields of variants not fertilised with magnesium and found that they increased statistically significantly (by 32.1 %) in the variant with a higher content of Cd. It was similar in variants where Mg was applied. We see that cadmium had a synergic effect enhancing a better utilisation of nutrients, which was reflected in higher seed yields. There were no statistical differences in the yields of poppy straw among the variants. As a result of Mg application the amount of morphine in poppy straw increased; that is both in variants with a natural and supplemented Cd content (by ca 5.4 % and ca 8.6 %, respectively). As expected, the content of Cd in poppy seed increased in variants where it was applied to the soil. Comparisons between variants not fertilised with magnesium and variants with a natural and increased content of Cd showed that the concentration of the heavy metal in seeds increased in the same way as in the plant matter, ie almost tenfold. Magnesium fertilisation reduced the content of cadmium particularly in variants where it was supplemented (by almost 50 %).
Celem eksperymentu wazonowego było zbadanie wpływu magnezu, dodawanego w formie azotanu magnezu do gleby zawierającej kadm, na jakość maku odmiany Opal. Podczas wzrostu (faza DC41) nawożenie magnezem miało pozytywny wpływ na stężenie Mg i Ca w roślinie. Dodanie Mg miało też synergiczny wpływ na pobieranie azotu i zwiększało jego zawartości w roślinie. W przypadku kiedy dodawany był kadm, jego stężenie w roślinach znacząco zwiększyło się. Nawożenie Mg powodowało wzrost plonów maku w porównaniu do upraw nienawożonych. Zaobserwowano synergiczny wpływ kadmu, poprawiający wykorzystanie składników pokarmowych, co prowadziło do wzrostu ilości nasion. Nie zauważono statystycznie istotnych różnic w wydajności słomy makowej. Zastosowanie magnezu zwiększyło ilość morfiny w słomie makowej w obu wariantach, z Cd o naturalnej zawartości i wprowadzonej (wzrost wynosił odpowiednio 5,4 i 8,6%). Porównanie roślin nienawożonych magnezem oraz wyrosłych na glebach z naturalną i zwiększoną zawartością kadmu wykazało dodatkowo podobny wzrost stężenia w nasionach i samej roślinie, tzn. prawie 10-krotny. Nawożenie magnezem zredukowało zawartość kadmu (prawie o 50%), szczególnie w wariantach, gdzie został on dodany.