Na podstawie aktualnej bazy danych o wartości odżywczej żywności oraz dostępnych receptur produktów spożywczych przeanalizowano skład surowcowy wybranych produktów przetworzonych przemysłowo pod względem zawartości sodu, jak również określono procentowy udział sodu pochodzącego z soli i substancji dodatkowych, dodawanych w trakcie procesów technologicznych. Naturalna zawartość sodu w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jest bardzo mała. Dodatek soli w trakcie przetwarzania żywności powoduje zwiększenie zawartości sodu w produktach o kilkadziesiąt, a nawet kilkaset razy w stosunku do użytego surowca. Niemal cały sód w pieczywie i produktach mięsnych pochodzi z dodanej soli. Udział zawierających sód substancji dodatkowych w dostarczaniu sodu w przetworach mięsnych jest nieznaczny. Uzyskane wyniki wskazują, że istnieje potencjalna możliwość zmniejszenia zawartości soli w wielu produktach spożywczych przetworzonych przemysłowo.
Based on the data from food composition database and analysis of available recipes the salt content and percentage of sodium from salt added in processed food products was estimated. Natural sodium content in products of plant or animal origin is very low. Addition of salt during technological processes increases significantly sodium content (several and even several hundred times) in comparison to row material. Almost all sodium in bakery goods and meat products come from salt added. Sodium containing food additives had only small share in sodium contribution in meat products. Results indicate the potential possibility for lowering of salt content in many processed food products.