Experimental study is presented for different CO-air and H2-air mixtures at a maximum concentration range. CO concentration ranges from 12.5 ± 0.2 % vol. to 70.5 ± 0.2 % vol. and H2 concentration ranges from 4.5 ± 0.2 % vol. to 76.0 ± 0.2 % vol. in a mixture with air at ambient atmospheric pressure (1 bar) and temperature (25°C). The explosion parameters of explosion pressure and maximum rate of pressure rise for water gas-air mixture were measured within the studied range, i.e. 0.30–2.13 at temperature of 25°C and pressure of 101 kPa. The experimental values of the maximum explosion pressure is compared with the mathematical modeling of this gas. The influence of initial concentration on the explosion characteristics were discussed.
Przedstawiono badania eksperymentalne dla różnych mieszanin CO-powietrze i H2-powietrze w maksymalnym zakresie stężeń. Zakres stężenia CO wynosi od 12,5 ± 0,2% obj. do 70,5 ± 0,2% obj. i stężenie H2 wynosi od 4,5 ± 0,2% obj. do 76,0 ± 0,2% obj. w mieszaninie z powietrzem o ciśnieniu atmosferycznym otoczenia (1 bar) i temperaturze (25°C). Parametry wybuchu – ciśnienia wybuchu i maksymalnej szybkości wzrostu ciśnienia dla mieszaniny woda-gaz mierzono w badanym zakresie, tj. 0,30–2,13 w temperaturze 25°C i ciśnieniu 101 kPa. Wartości eksperymentalne maksymalnego ciśnienia wybuchu porównuje się z modelem matematycznym tego gazu. Omówiono wpływ początkowego stężenia na charakterystykę wybuchu.