W artykule przedstawiono wpływ stopnia dojrzałości na zmiany parametrów barwy owoców śliwy (Prunus domestica), na przykładzie odmian Bluefre, Elena, Valor i Węgierka Zwykła. Badaniom poddano owoce w stadium dojrzałości zbiorczej i konsumpcyjnej. Parametry barwy mierzono w systemie CIE L*a*b*, poddając ocenie zarówno owoce z naturalnym nalotem woskowym na skórce oraz po jego usunięciu. Obecność lub brak nalotu na skórce owoców miała zasadniczy wpływ na wartości parametrów barwy. Wartość parametru L* (jasność) owoców z nalotem była wyższa niż owoców bez nalotu. Natomiast wartości parametrów a* (udział barwy czerwonej) i b* (udział barwy żółtej) były wyższe dla owoców bez nalotu. W większości przypadków, owoce w stadium dojrzałości zbiorczej cechowały się wyższymi wartościami parametrów barwy L*, a*, b* niż w stadium dojrzałości konsumpcyjnej.
The paper presents the effect of maturation phase on changes in colour parameters of plums (Prunus domestica), based on cv. Bluefre, Elena, Valor and Węgierka Zwykła. Fruits at harvesting maturity and table stand were analyzed. Colour parameters were measured in the CIE L*a*b* system, evaluating both fruits with a waxy coating and fruits with coating removed. The presence or lack of coating on the skin of fruits had an essential effect on values of colour parameters. The value of parameter L* (lightness) of fruit with coating was higher than fruit with no coating. In turn, values of parameter a* (the proportion of red colour) and b* (the proportion of yellow colour) were higher for fruit with no coating. In most cases fruit at harvesting maturity were characterized by higher values of colour parameters L*, a*, b* than at table stand of fruit.