Ciecze jonowe są związkami coraz szerzej stosowanymi w przemyśle chemicznym, stanowiącymi doskonałą alternatywę dla stosowanych standardowo lotnych związków organicznych. Znajdują one zastosowanie w procesach separacji, destylacji i absorpcji, w elektronice, w reakcjach chemicznych jako rozpuszczalniki i katalizatory, jako substancje stabilizujące fazę aktywną w katalizatorach heterogenicznych oraz jako medium grzewcze lub chłodzące. Stosowanie cieczy jonowych w biokatalitycznych procesach chemicznych niesie ze sobą wiele korzyści, w szczególności z punktu widzenia zielonej chemii. Enzymy to substancje wrażliwe na zmiany pH, temperatury, uszkodzenia mechaniczne i środowisko organiczne. Stabilizacja biokatalizatora jest możliwa między innymi poprzez zastosowanie w procesie cieczy jonowej. Można to osiągnąć, modyfikując biokatalizator poprzez jego immobilizację w cieczy jonowej lub poprzez modyfikację środowiska reakcji, np. formowanie mikroemulsji typu woda/ciecz jonowa. Artykuł dotyczy prowadzonych dotychczas badań nad możliwością zastosowania w procesach chemicznych enzymów stabilizowanych w środowisku cieczy jonowej.