The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Materiał do przeprowadzonej analizy statystycznej stanowiły dane liczbowe dotyczące ptaków odchowywanych w ogólnie zalecanych dla danego gatunku warunkach do wieku: kurczęta i kaczki - 8, gęsi - 12, indory - 24, a indyczki - 16 tygodni. Do analizy rzeźnej pobrano próby o liczebności od 36 do 100 osobników w obrębie poszczególnych gatunków (płeć w stosunku 1:1). Obliczono oddzielnie dla samców i samic...
Materiał do badań stanowiły kaczki z rodu A-44 (90 samców i 90 samic), poddane ubojowi w wieku 7 tygodni. Ponadto posłużono się także danymi liczbowymi dotyczącymi kaczek z dwóch stad zachowawczych - A-l i P-9 oraz rodu A-44 (po 20 samców i samic z każdego) z innego doświadczenia. Wyprowadzono równania regresji do poubojowego szacowania zawartości mięsa (Ŷ; g) lub tłuszczu ze skórą (Ž; g) w tuszce,...
Celem pracy było przeanalizowanie współzależności między niektórymi cechami przyżyciowymi a zawartością mięsa lub tłuszczu ze skórą w tuszkach kaczek. Ponadto opracowano równania regresji wielokrotnej oraz sprawdzono ich dokładność pod względem szacowania zawartości mięsa i tłuszczu w tuszkach z uwzględnieniem wieku ptaków. Materiał do badań stanowiły 504 kaczki (płeć w równych ilościach) rodu A-44...