Celem badań była ocena względnej podatności wybranych odmian łubinu żółtego Lupinus luteus L. (Taper, Juno) oraz łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) (Baron, Karo) na żerowanie mszycy grochowej Acyrthosiphon pisum Harris, wykonanej za pomocą techniki EPG (Electrical Penetration Graph). Podatność określono na podstawie analizy parametrów zbiorczych, uzyskanych w wyniku analizy ośmiogodzinnych rejestracji. Badania wykazały, iż oba gatunki łubinu charakteryzują się małą podatnością na żerowanie mszycy grochowej. Świadczy o tym krótki czas pobierania soku floemowego, który nie przekraczał 3% czasu ośmiogodzinnego doświadczenia. Najmniej podatne okazały się odmiany: Karo (łubin wąskolistny) oraz Taper (łubin żółty). Na odmianie Karo, u żadnej z badanych mszyc nie stwierdzono kontaktu z floemem, natomiast na odmianie Taper zarejestrowano niewielki procent mszyc, które osiągnęły floem, lecz nie stwierdzono u nich fazy żerowania E2.
The aim of this work was to investigate the relative susceptibility of selected varieties of yellow lupine Lupinus luteus L. (Juno and Taper) and narrow-leaved lupine Lupinus angustifolius L. (Baron and Karo) to feeding of the pea aphid Acyrthosiphon pisum Harris. The studies were carried out using the EPG (Electrical Penetration Graph) technique. Susceptibility of selected varieties of both lupine species was determined upon the analysis of non-sequential parameters derived from 8-hour registration of aphid probing. The results of the study revealed that two species of lupine showed a low level of susceptibility to the pea aphid feeding. This was evidenced by a short time phloem phase (less than 3% of experimental time). The varieties Karo (narrow-leaf lupine) and Taper (yellow lupine) were the least susceptible. On variety Karo, aphids did not show phloem phase. On variety Taper, aphids showed phloem phase, but the the phloem sap ingestion phase (E2) did not occur.